Trauma Buster Technique

Een ouder in balans, een kind in balans

Wil jij de beste ouder voor je kind zijn, maar merk je dat je niet altijd kunt geven wat nodig is? Je bent niet de enige! Soms kan dat te maken hebben met een traumatische gebeurtenis in je leven. Denk aan een zware bevalling, gepest zijn als kind, of een onverwacht schokkend bericht dat je kreeg. Deze gebeurtenissen, groot of klein, kunnen diepe sporen nalaten in het hier en nu.

Een schokkende gebeurtenis heeft invloed op ons zenuwstelsel. Het zorgt voor een verkramping, een verstarring. En via dat verkrampte zenuwstelsel heeft de gebeurtenis invloed op onze gedachten, onze emoties en op ons lichaam. Op ons gedrag en op onze woorden… telkens wanneer we getriggerd worden. Zo´n trigger kan iets heel kleins zijn: een gezicht, een geluid, een geur. En ook al probeer je van alles om het écht anders te doen… op de een of andere manier lukt het je niet.

Dat is niet zo gek. Een herinnering aan een schokkende gebeurtenis heeft geen delete-knop. Die impact zit in je lichaam. Het zorgt dat er automatische programma’s gaan draaien elke keer als jij aan die gebeurtenis herinnerd wordt. 

Hoe fijn zou het zijn als spanning plaatsmaakt voor ontspanning? Als je met een zachte, kortdurende methode voorgoed verlichting gaat ervaren rondom die herinnering? Daar helpt de Trauma Buster Technique je bij. 

Voor jou is het al een opgave om de impact te voelen van die nare gebeurtenis. Maar ook je kind die zwaarte voelen. Kinderen slaan niet zozeer aan op wat jij zegt of doet, maar wel op hoe jij je voelt. Ze hebben superantennes en voelen precies hoe jij je voelt. Dat kan hen in de weg staan. 

TBT helpt dus niet alleen jou, maar indirect ook jouw kind om meer in balans te komen. 
Groeien doe je samen.

Wat is trauma?

Een trauma is niet alleen de impact van een ingrijpende gebeurtenis, zoals geweld of een ongeluk. Trauma kan ook ontstaan door iets wat je niet had. Een gebrek of gemis aan liefde, aandacht of veiligheid. 

Onverwerkte ervaringen kunnen invloed hebben op je emoties, gedrag en relaties. Inclusief de relatie met je kind. Misschien uit zich dat in boosheid, wrok, angst of lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, spanningen of hoofdpijn.

Hoe kun je trauma’s helpen verwerken?

Door die impact te helen, kom je meer in balans. Je stapt uit de vecht-vlucht stand.  Met de Trauma Buster Technique (TBT) bereik je binnen twee uur een blijvende positieve verandering.

De Trauma Buster Technique (TBT) is ontworpen om de koppeling te doorbreken tussen specifieke, beladen herinneringen en de automatische reacties die in je lichaam en geest optreden wanneer deze herinneringen worden geactiveerd. Door TBT kun je de emotionele en fysieke lading van deze herinneringen loslaten, waardoor je niet langer gevangen zit in ongewenste reacties.

Met TBT werken we met beelden, woorden en/of geluiden die gekoppeld zijn aan die schokkende of vervelende herinnering. We onderbreken je automatische stressreacties en lossen ze op door een protocol in vier stappen toe te passen op de schokkende impressie. De manier waarop je herinnering is opgeslagen in je hersenen verandert daardoor. Gevolg: oude, ongewenste reacties worden losgelaten.

Jouw herinnering zal altijd blijven. Die hoort bij jouw levensverhaal en heeft een plek in je leven. Maar de emotionele en lichamelijke reacties verdwijnen.

Logo-TBT-circle
belang tbt

Een kalme ouder, een kalm kind

Als ouder wil je dat je kind opgroeit in een veilige en liefdevolle omgeving. Oude, weggestopte pijn kan echter de relatie met jouw kind beïnvloeden. Kinderen spiegelen vaak het gedrag en de emoties van hun ouders. Wij ouders zien dat vaak als probleemgedrag.

Door je eigen trauma’s te helen, creëer je een gezondere omgeving voor je kind en verbeter je jullie relatie. Dat werkt in grote lijnen zo:

 • Je wordt niet langer getriggerd door een bepaalde situatie (bijvoorbeeld het gedrag van je kind) die je doet terugdenken aan die traumatische ervaring.
 • Je impulsieve reactie heeft plaatsgemaakt voor innerlijke kalmte en vertrouwen.
 • Spanning wordt ontspanning
 • En dankzij die innerlijke kalmte zie je beter wat je kind echt nodig heeft en wat er speelt.
 • Je handelt daardoor adequater en liefdevoller.
 • En je kind? Die hoeft de last niet meer te dragen of zich verantwoordelijk voor jou te voelen. Je kind mag meer kind zijn.

TBT in een notendop

TBT combineert het kloppen op acupunctuurpunten (EFT) en Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) om emoties en lichamelijke reacties los te laten. Dit helpt je brein om nieuwe, gezonde verbindingen te maken. Dit proces is effectief en snel, waardoor je direct verlichting ervaart.

Cliënten omschrijven de TBT-behandeling als zacht, fijn en kortdurend, met een blijvende positieve verandering. Het komt regelmatig voor dat er ook tijdens een sessie gelachen wordt.

Is TBT geschikt voor jou?

Als je een heftige ervaring hebt meegemaakt en deze wilt verwerken, dan is TBT geschikt voor jou. Dit kan een ervaring zijn rondom je zwangerschap, bevalling of een gebeurtenis die je eerder hebt meegemaakt en die je nog steeds beïnvloedt. Als je stress ervaart, moeite hebt met concentreren, prikkelbaar bent, slecht slaapt of situaties vermijdt die je aan de trauma’s herinneren, dan is TBT een mogelijke oplossing voor jou.

TBT werkt in de volgende situaties:

Meer weten? Kijk onderaan deze pagina voor de veel gestelde vragen.

Praktische voordelen TBT

Hoe verloopt het TBT-traject?

Wat zijn de kosten?
De investering voor dit traject is €250,-.

verloop traject

Ervaringen

lichtstralen
lichtstralen

“Ik dacht dat ik geen enkel trauma had. Een ander heeft het altijd zwaarder dan ik. Maar uit nieuwsgierigheid probeerde ik TBT. En wat bleek? Ik had zoveel dingen weggestopt dat ik ze amper kon voelen, maar ze waren er wel degelijk. En eindelijk, 25 jaar later, durfde ik mijn verdriet te voelen en kon ik die ervaringen afronden op een heel leuke, luchtige manier!”

Moeder van een dochter (43 jaar)

lichtstralen
lichtstralen

“Ik realiseerde me dat ik precies hetzelfde doe bij mijn zoon als mijn ouders bij mij deden: schreeuwen. En dat was een verschrikking om te ontdekken. Via systemische coaching ontdekte ik waarom ik dat deed en welke herinnering het meest pijn deed en nog steeds bepalend was. Wat denk je? Ik heb één sessie gevolgd en wordt niet meer zo geraakt door de boze buien van mijn zoon. Er is duidelijk meer rust in huis.”

Vader van een zoon (39 jaar)

lichtstralen
lichtstralen

“Ik durfde niet meer te autorijden na een ongeluk. Door de TBT-sessie ontdekte ik dat de aanrijder was door doorgereden en dat daar mijn boosheid vandaan kwam. De angst en boosheid zijn nu weg. Ik rij mijn kinderen overal weer naartoe, zonder natte handen aan het stuur.”

Vader van twee zoons (37 jaar)

"After the Bombs": een documentaire over TBT in Libanon

In deze film van Robert Albert Ernest zie je hoe Rehana Webster Syrische vluchtelingen in Libanon helpt om hun posttraumatische stress op te lossen. Alle deelnemers aan deze workshop hebben in gevangenschap gezeten en sommigen van hen zijn het slachtoffer van martelingen. De film bevat geen al te expliciete inhoud.

Duur: ca. 30 minuten – Frans en Arabisch met Engelse ondertiteling

“Trauma is not what happens to you. Trauma is what happens inside you as a result of what happens to you.”

– Gabor Maté

Veelgestelde vragen

Leeg laten

Ja, voor de meeste cliënten is één sessie van anderhalf uur voldoende om een blijvende positieve verandering te ervaren.

Ja, zowel EFT als NLP zijn uitvoerig wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief in traumaverwerking.

Het TBT-proces is heel zacht. Een sessie met TBT heeft meestal een lage impact op cliënten/patiënten, wat betekent dat het risico op hertraumatisering door een sessie zeer gering is.

De techniek is zo ontworpen dat we al vroeg in het proces op een veilige afstand van het voelen werken.

Het verlichtende effect van TBT is al tijdens een sessie duidelijk merkbaar. 

De techniek is gebaseerd op de jarenlange ervaring van Rehana Webster en haar vele TBT-practitioners wereldwijd.

Zeker! Ik leg het TBT-proces snel en zonder complexe taal uit. Daar is het uitermate geschikt voor. Zodra het is begrepen, kunnen de vier stappen in de moedertaal worden doorlopen.

TBT is geschikt voor mensen met alle culturele en religieuze achtergronden – zowel voor volwassenen als kinderen vanaf een jaar of vijf. Voorwaarde is dat er een bewuste herinnering is en degene het kan navertellen (in het Nederlands of een andere moedertaal)

Nee. Er hoeft alleen maar een bewuste herinnering aan te zijn in de vorm van beelden, woorden of geluiden. 

Beide methoden bieden unieke voordelen. Elk heeft zijn eigen toepassingsgebieden. TBT is effectief wanneer er een specifieke herinnering is gekoppeld aan een handeling. Dit betekent dat TBT geschikt is voor situaties waarin een concreet incident als oorzaak van het probleem kan worden geïdentificeerd. Als iemand bijvoorbeeld een traumatische ervaring heeft die gerelateerd is aan een bepaalde actie, kunnen we met TBT werken. TBT is dus ideaal voor het ontkoppelen van emotionele reacties die verbonden zijn aan specifieke handelingen.

EFT en verwante technieken richten zich op het kloppen terwijl je je concentreert op verschillende aspecten van een probleem. Neem bijvoorbeeld een hondenfobie. Om de fobische reacties te stoppen, identificeren en benoemen we tijdens het kloppen de specifieke triggers van de angst: blaffen, scherpe tanden, een hond die op je af rent, enzovoort. Dit noem ik “toestanden-kloppen”. Het kan gaan om angst, woede, schuldgevoelens of andere emotionele toestanden. EFT is een uitstekend hulpmiddel voor het behandelen van deze emotionele toestanden. Oh, Glow Up biedt echter géén EFT aan.

De Trauma Buster Technique biedt een veilige en zachte benadering voor de verwerking van zelfs zware enkelvoudige trauma’s. Dankzij de unieke combinatie van vijf specifieke elementen binnen TBT, kunnen we zonder lange voorbereiding en met een minimum aan stabiliserende technieken effectieve resultaten bereiken.

 1. Vermindering van stresshormonen
  Het kloppen op acupunctuurpunten tijdens een TBT-sessie vermindert de afgifte van stresshormonen. Dit helpt de emotionele lading van traumatische herinneringen te verlichten, waardoor je je rustiger en veiliger voelt.
 2. Verankering van hulpbronnen
  Aan het begin van elke TBT-sessie wordt een hulpbron verankerd die, als dat nodig is, kan worden geactiveerd om rust te vinden. Dit biedt een extra laag van veiligheid en ondersteuning tijdens het proces.
 3. Isoleren van het schokpunt
  Voordat we aan een herinnering werken, isoleren we het moment met de hoogste stress – het zogenaamde “schokpunt”. We werken dan strikt binnen het neurologische patroon van dit afgebakende stukje. Dit voorkomt de noodzaak om de hele traumatische gebeurtenis gedetailleerd te vertellen, wat vaak averechts werkt en de stress kan vergroten.
 4. Veilig afstand houden van gevoelens
  In het kernstuk van het TBT-protocol wordt het voelen op een veilige afstand gehouden. Dit zorgt ervoor dat je niet overweldigd wordt door emoties. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling.
 5. Aandachtige begeleiding
  De zorgvuldige begeleiding door het proces zorgt ervoor dat het autonome zenuwstelsel snel overschakelt naar de vagotone modus. Dit is de staat van rust en herstel, wat essentieel is voor effectieve traumaverwerking.

Begin vandaag met een nieuwe start voor jezelf en je kind

Wil je meer weten over hoe de Trauma Buster Technique je kan helpen om emotionele bagage los te laten en meer in balans te komen als ouder, als partner, als mens? Neem dan contact met me op en ontdek de kracht van TBT.