Over een vader die niet meer wilde schreeuwen…

Zodra hij zit, sprokkelt de man al zijn moed bij elkaar en komt to the point: ‘Ik wil niet zo’n vader zijn zoals mijn vader was. Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in liefde, maar ik vind het soms zó lastig.’

Deze 45-jarige vader heeft chronische gezondheidsklachten en vaak een kort lontje. Als hij moe is, wil hij rust aan zijn hoofd. Maar ja, met twee jonge kinderen is dat knap lastig. ‘Ik hoor mezelf gewoon schreeuwen. Ik weet dat het niet goed is, maar ik kan het soms niet helpen.’

 

Deze vader had gelezen over de Trauma Buster Technique waarmee ik ouders en kinderen behandel. En vandaag zit hij hier.

Een diepe buiging voor hem.

Hij is wat je noemt een ‘hoofdbewoner’. In je hoofd leven is soms de enige uitweg als er zoveel naars te voelen valt. Het contact met zijn lichaam ligt vaak overhoop. En dat lichaam? Dat doet zo hard z’n best om iets duidelijk te maken. Dat lichaam communiceert wel. En hij? Hij voelt de klachten. Maar niet waar de oplossing ligt. Hoe kan dat ook, als het nauwelijks stroomt?

Zijn jeugd is er een van continue afwijzing. En van vastzitten in een continue onveilige situatie. Hij heeft zichzelf iets aangeleerd, wat hem staande houdt. Hij werkt snoeihard, kent elk detail, brengt structuur aan tot op detailniveau, houdt de controle … dat alles brengt zekerheid. Voor zo ver dat kan. En als er dan toch iets mis gaat, weet hij dat hij er tenminste alles aan heeft gedaan. Dat het falen niet aan hem ligt.


En hoewel deze man van nature uitstekende voelsprieten en een sterke intuïtie heeft, overheerst het hoofd. Zijn ademhaling blokkeert bij stress, alsook zijn schouders, zijn hoofd, zijn rug. Maar hij wil rust. En een liefdevolle vader zijn. Niet meer reageren vanuit reflex, vanuit de overlevingsstand.

Wat te doen?

Praten over zijn jeugd en zijn ouders vindt hij moeilijk. ‘Hoe groot is mijn trauma nou eenmaal? Andere mensen hebben het zwaarder dan ik, toch?’ En toch… toch… wil hij van die lading af. Dat gunt hij zichzelf voor het eerst in zijn leven.

Eén specifieke gebeurtenis springt eruit. Dat is voor hem hét symbool voor de relatie met zijn ouders. En de kiem van zijn moeilijke jeugd.

Een Trauma Buster Technique sessie volgt.

In twee uur tijd begeleid ik deze vader bij het vervreemden en vervormen van de beladen beelden, woorden en geluiden die horen bij zijn pijnlijkste herinnering aan zijn ouders. We doorbreken de koppeling tussen die herinnering en de automatische reacties in zijn lichaam en geest.

Wat gebeurt er?

Een kort moment komt – na zoveel jaren – het intense verdriet, de boosheid en de verontwaardiging los. Het lichaam reageert even hevig, maar meteen daarna wordt het milder. En milder.

En m-i-l-d-e-r.

Met elke nieuwe ronde van het TBT-protocol verzacht hij. Komt terug in zijn lijf.

Voelt zijn ademhaling weer.
Voelt zijn voeten weer.
Het begint te stromen.

Totdat de man me verbaasd aankijkt, want de lading is weg… Zowel in zijn lichaam als emotioneel. Wel is hij ontzettend moe.

 

Een paar dagen later hebben we weer contact. Ik check hoe het gaat en of er nog iets nodig is.

Hij is verbijsterd.

Hij vertelt dat hij al een paar dagen geen fysieke klachten meer heeft gehad. En hoewel hij het beladen moment levendig voor de geest kan halen, doet het hem niet zoveel. Er is rust.

Wat nog opmerkelijker is, is dat zijn jongste kind twee keer uitspraken heeft gedaan die hij letterlijk tijdens de TBT inbracht. Over ‘willen dat de ander er niet meer was’. Wow. Hij pakt die momenten aan als kadootjes en heeft liefdevolle gesprekjes met zijn kind over samen leven en samen groeien. Over proberen, leren, met elkaar. Over emoties delen en woorden kiezen. En over onvoorwaardelijke liefde.

Nogmaals: een diepe, diepe buiging voor deze dappere man.
En voor zijn kinderen die zijn zo mooi spiegelen waar verzachting mag komen.

 

* TBT combineert het kloppen op acupunctuurpunten (EFT) en Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) om emoties en lichamelijke reacties los te laten. Het brein maakt zo nieuwe, gezonde verbindingen aan en de opluchting is vaak al direct merkbaar.

** Noot: TBT géén methode is om chronische klachten te bestrijden. TBT is bedoeld om de emotionele en fysieke lading van één specifieke herinnering te ontkoppelen. Uiteraard kan er sprake zijn van een wisselwerking.

Plan een kennismakingsgesprek

Wil jij een stevige, liefdevolle basis voor je hele gezin? En gun je je kind zichzelf te leren waarderen? Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me aan.

Meer lezen?

Je bent niet goed genoeg! (1)

21 augustus 2024